צפיפות תזונתית נטלי גל נטורופתית למשפחה N.D

צפיפות תזונתית נטלי גל נטורופתית למשפחה N.D

צפיפות תזונתית המשמעות ודוגמאות

המושג צפיפות תזונתית בא לתאר את ריכוז הנוטריאנטים (חומרי המזון החיניים כגון ויטמינים ומינרלים אנטי אוקסידנטים וכו) בסוגי מזונות. ככל שיש ריכוז יותר גבוה של שומנים וסוכרים מעובדים הערך הקלורי עולה ולרב הריכוז של הנוטריאנטים יורד. השאיפה היא לצרוך כמה שיותר מזונות צפופים תזונתית גבוהה בתפריט. ככה אנו מבטיחים שיתקיימו כמה פרמטרים חשובים:

  1. שמירה על משקל מאוזן
  2. ירידה במשקל במידה ונמצאים בעודף משקל
  3. הזנה מירבית של ויטמינים ומינרלים
  4. מניעת חסרים תזונתיים
  5. תחושת שובע לאורך זמן
  6. שמירה על בריאות מאוזנת

ישנם מזונות טבעיים צפופים תזונתית בעלי ערך קלורי דיי גבוה כגון שקדים ואגוזים זרעים שונים מהם יש לצורך מעט בתפריט.

מזונות בעלי צפיפות תזונתית גבוהה וכמות קלורית נמוכה הינם לרב ירקות ופירות מהם יש לצרוך בגיוון בתפריט.

דוגמה לירקות ופירות בעלי צפיפות תזונתית גבוהה במיוחד, ויהיה נכון לסווג את אותם מזונות גם בהגדרה של מזונות על:

קייל ועלים ירוקים שונים כהים – ככל שהירק יותר כהה כך הערך התזונתי שלו גבוה יותר

ספירולינה קפואה טרייה (לא אבקה)  – אצת מים מתוקים המכילה ריכוז גבוה מאד של חלבונים וחומרי מזון חיוניים

אבוקדו, ברוקולי, נבטים, עשבי תבלין כמו פטרוזיליה כוסברה וכו, סלרי,

אוכמניות, פטל, תותים, דובדבנים, פפאיה, אננס, לימון, סלק, גזר, בננה, תפוח עץ

תמרים, זרעי ציה, זרעי פשתן, גוגי ברי, קקאו

וכמובן, שכל יתר הירקות והפירות גם הם מכילים כמות נכבדת של חומרי מזון חיוניים ויש לצרוך בגיוון מכל סוגי המזונות.

אלו סוגי מזונות יש לאכול כל יום, ממה להמעיט ובאיזו כמות?

התפריט צריך להכיל במגוון ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, שקדים אגוזים וזרעים שונים.

מי שאוכל מזון מן החי יש להמעיט ככל הניתן.

ממש לפי הסדר שבו כתבתי את המרכיבים, ירקות הכי הרבה וכך הלאה עד לכמות הכי קטנה.

אני תמיד מדריכה את מטופליי להתאמן ולהחזיר למוטב את המנגנון הטבעי הטמון בכל אחד מאיתנו של שובע ורעב. כאשר אנו אוכלים כשאנו רעבים ומפסיקים לאכול כשאנו שבעים, ומבלי לערב רגשות וסיבות חיצוניות לאכילה, יש יותר סיכוי להגיע לכמות קלורית מאוזנת שלא גורמת לעלייה במשקל. ועל אותו עקרון מי שנמצא בעודף משקל ויהיה בשליטה על המגנון האכילה שלו (ולא הפוך שקצב השובע והרעב שולט עלינו כמו שקורה אצל מרבית האנשים) כך יש סבירות גבוהה יותר לירידה במשקל.

כמובן שיש לקחת בחשבון, גיל, זכר/נקבה, פעילות גופנית, שתיית מים מאוזנת, ומחלות רקע במידה וקיימות. ולכן התייעצות אישית בקליניקה היא משהו שלטעמי כל אדם מחוייב לבצע אחת לפחות לשנה עד שלוש שנים לכל היותר, בהתאם לבדיקות הדם, ובריאותו.

נטלי גל

נטורופתית למשפחה

N.D

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *